2017 Gezondheidszorg

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Yoni bestaat sinds 2014 en maakt maandverband en tampons van biologisch katoen. In 2011 werd bij Mariah Mansvelt Beck - met Wendelien Hebly mede-oprichter van Yoni - het voorstadium van baarmoederhalskanker geconstateerd. Haar arts raadde tampons en maandverband van biologisch katoen aan, om zo irritatie van slijmvliezen te beperken. Door het advies kwam Mansvelt Beck erachter dat biologisch katoenen verzorgingsproducten slecht verkrijgbaar waren. Ze waren er wel, maar alleen in een klein aantal biologische winkels.

Nog belangrijker was de constatering dat op de verpakking van reguliere tampons geen ingrediënten worden vermeld. Mansvelt Beck en Hebly vonden het echt schokkend: op bijna alles wat je koopt staat precies wat er in zit, maar op de meest intieme producten juist niet. Ze ontdekten dat de meeste tampons en maandverband bestaan uit synthetische stoffen zoals viscose en plastic, en soms ook parfum bevatten. Vrouwen kunnen gevoelig zijn voor deze stoffen, en dat kan weer tot irritatie leiden.

Op welke manier is de benadering van het project innovatief?

Yoni vindt dat vrouwen recht hebben op informatie over waar hun producten van gemaakt zijn. Het bedrijf draagt daar zelf aan bij door de ingrediënten op de verpakking te vermelden, maar ook door het onderwerp menstruatie uit de taboesfeer halen. Menstrueren is een teken van gezondheid en niet iets waar je geheimzinnig over moet doen. Daarom besteedt Yoni veel aandacht aan de communicatie en aan het design van de verpakkingen. De verpakkingen zijn deels geïnspireerd op die van cosmetica en andere verzorgingsproducten. Die producten zien er aantrekkelijk uit, en dat kan ook met tampons en maandverband, vindt Yoni. Mansvelt Beck: “Je mag ermee gezien worden. Je hoeft een pakje tampons bij de kassa of op het toilet thuis niet weg te moffelen onder een pak wc-papier.”

De benadering van Yoni slaat aan. Het bedrijf stond in 2016 op de eerste plaats van de MKB Innovatie Top 100. Dat was vooral dankzij de innovatieve manier van communicatie en het feit dat de producten breed beschikbaar zijn: niet alleen via de eigen webshop, maar ook gewoon bij Etos en Albert Heijn.

Welke impact had Triodos Bank op dit project?

Yoni startte met kapitaal van een aantal investeerders en met een crowdfundingsactie. Sinds een jaar heeft het bedrijf een relatie met Triodos Bank. De financiering van de bank is nodig voor de verdere groei, ook in andere Europese landen.

Met het bancaire krediet kan Yoni een grotere markt in meerdere landen bedienen. De producten zijn nu onder meer verkrijgbaar in Duitsland, Engeland en de Benelux. Maar de onderneming wil verder. De financiering van Triodos Bank is daarvoor van belang.

Welke impact heeft het project op de sector?

Yoni wil vrouwen bewuster maken. Daarom besteedt het bedrijf veel aandacht aan het doorgeven van het verhaal over wat er in hun verzorgingsproducten zit. Het is een productgroep waar je als vrouw best over na mag denken, vindt Yoni. Door ‘gewoon’ op de verpakkingen te melden wat er in de Yoni-producten zit, wil het bedrijf ook reguliere producenten inspireren tot transparantie. Voordat Mansvelt Beck en Hebly begonnen, belden ze de reguliere merken en vroegen naar de samenstelling van hun producten. Het kostte soms veel moeite om antwoorden te krijgen. Inmiddels is er wel wat verandering, en staat op sommige websites van grote merken enige informatie over ingrediënten.

Yoni maakt deel uit van een bredere beweging. De afgelopen jaren hebben consumenten vragen gesteld aan onder meer de Europese Commissie over het gebrek aan transparantie over de gebruikte ingrediënten. Deze vragen duiden op een groeiend bewustzijn onder consumenten.

Welke impact heeft het project op de maatschappij?

Menstruatie is nog steeds geen gewoon gespreksonderwerp. Ons woord ‘taboe’ komt nota bene van een Polynesische taal waarin het letterlijk ‘menstrueren’ betekent. Uit onderzoek blijkt dat 19% van de Nederlandse meisjes niets weet van ongesteldheid voordat zij zelf voor het eerst ongesteld worden. Het is niet met ze besproken. Dat is een probleem, vindt Yoni. Want als het je ineens overkomt en je weet er niets van, kan menstrueren traumatiserend zijn.

Yoni wil het onderwerp menstrueren normaliseren. Dat doet het bedrijf onder meer door de dingen bij hun naam te noemen. Zo staan woorden als ’vagina’ en ‘menstruatie’ bij Yoni op de verpakking.

Op welke manier deelt het project de visie van Triodos Bank?

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly zijn ondernemers die hun visie in de wereld zetten in de vorm van een commercieel succesvol bedrijf. Dat is een vergelijkbare benadering als die van Triodos Bank.

Yoni kijkt kritisch naar de eigen productie- en operationele processen, en probeert daarin steeds de meest duurzame keuze te maken. Een kernelement van duurzaamheid is volgens Yoni bovendien dat het businessmodel moet kloppen en dat het bedrijf winst moet maken. Want alleen dan kan Yoni ook op lange termijn krachtig bijdragen aan positieve verandering.