2016 Microfinanciering

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Indonesië heeft een van de hoogste percentages financiële uitsluiting van heel Azië. Ongeveer 50% van de bevolking heeft geen toegang tot financiële diensten, zoals een spaarrekening of een kleine lening. Dit heeft grote impact op hun kwaliteit van leven.

Financiële instelling Bina Artha wil dit probleem oplossen. En zij wil meer doen dan alleen kredieten verstrekken voor zakelijke activiteiten. Een voorbeeld daarvan is het verstrekken van leningen voor sanitaire voorzieningen. Indonesië heeft een bevolking van 100 miljoen mensen, waarvan 40% niet is aangesloten op het riool omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen. Daarom gebruiken velen van hen geïmproviseerde faciliteiten waar ze die maar vinden.

Wat was de innovatie waarmee dit probleem wordt aangepakt?

Bina Artha biedt sinds kort leningen aan voor het aanschaffen van een binnentoilet. Mensen kunnen niet alleen een lening afsluiten maar worden ook geholpen bij het opzetten van een bedrijfje waarmee ze de lening kunnen terugbetalen en uiteindelijk hun leefomstandigheden op de lange termijn kunnen verbeteren.

Welke impact had Triodos Bank op uw project?

Met de kredieten die door Triodos Fair Share Fund en Triodos Microfinance Fund worden verstrekt kan Bina Artha haar bereik vergroten. Kredieten worden in plaatselijke valuta verstrekt, wat betekent dat Bina Artha het valutarisico niet hoeft te dragen. Dankzij deze kredieten heeft Bina Artha haar bereik weten te vergroten tot 226.000 klanten via een netwerk van 227 vestigingen. 99% van de klanten zijn vrouw. 50% van de huishoudens die worden bediend, leeft onder de armoedegrens van USD 2 per dag.

De activiteiten van de organisatie zijn verspreid over het eiland Java, met speciale focus op landelijke gebieden. De organisatie is van plan ook naar andere delen van Indonesië uit te breiden.

Welke impact heeft het bedrijf op de sector waarin het actief is?

Bina Artha speelt een sleutelrol in de financiële sector in Indonesië op basis van de missie om gespecialiseerde financiële diensten te leveren aan de economisch actieve, grotendeels vrouwelijke bevolking met een laag inkomen in Indonesië, op een eerlijke, transparante, efficiënte en duurzame manier.

Welke impact had het bedrijf op de gemeenschap?

Bina Artha is voornamelijk actief op het platteland, waar ongeveer 70% van de klanten wonen. Hier is een enorme behoefte aan fundamentele financiële diensten en producten. De instelling is stevig geworteld in de gemeenschappen waar wordt gewerkt en huurt alle medewerkers lokaal in. Nieuwe producten worden ontwikkeld met oog voor de behoeften van de klant, zoals blijkt uit de recent geïntroduceerde lening voor sanitaire voorzieningen.

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

Triodos Bank werkt al sinds 2013 met Bina Artha samen via het fonds voor microfinanciering. Triodos Bank deelt de visie van Bina Artha om Financiële inclusiviteit in het land te vergroten en hulp te bieden aan diegenen die van oudsher worden buitengesloten.

Beide organisaties erkennen het belang van ontwikkeling van een best practice Microfinancieringsinstelling die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van een inclusieve financiële sector. Want organisaties zoals deze fungeren als belangrijke aanjager van duurzame ontwikkeling op de lange termijn.