2015 Duurzaam vastgoed en duurzame hypotheken voor particulieren Raphaël Nouwen, senior relatiemanager MKB

Wat was de uitdaging voor dit project?

Vuurtoreneiland is een ruim drie eeuwen oud kunstmatig eiland in het Markermeer, onder de rook van Amsterdam. Al in 1700 stond hier een stenen vuurtoren. De huidige gietijzeren stamt uit 1893 en is nog steeds de enige vuurtoren van Amsterdam. Op het eiland staan verder een vuurtorenwachterwoning en een verlaten fort. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Om de bijzondere natuurhistorische waarde van het eiland te behouden, heeft eigenaar Staatsbosbeheer in 2012 een openbare Europese aanbesteding uitgegeven om het eiland commercieel te exploiteren. De inkomsten uit de commerciële activiteiten zouden het behoud en beheer van het landschap en de monumentale gebouwen moeten financieren. Daarnaast wilde Staatsbosbeheer het erfgoed openstellen voor een breed publiek, zodat iedereen ervan kan genieten.

Twee jonge ondernemers zagen hierin een mooie uitdaging en hebben een uniek plan bij Staatsbosbeheer ingediend. Het begon met een proefproject waarbij zij een zomer lang in een pop-up achtige constructie een kleinschalig restaurant exploiteerden. De bezoekers werden per pont naar het onbewoonde eiland gebracht, waar op een idyllische plek biologische- en regionale gerechten werden geserveerd. Het werd een doorslaand succes en met de volle instemming van Staatsbosbeheer gaan ze hier nu alweer het vierde jaar mee in.

Op welke manier is jullie aanpak innoverend?

De ondernemers zijn in staat geweest om de complete eilandervaring tot iets unieks te maken, met een continue wisselwerking tussen behoud en beleving van de natuur en de bijzondere gebouwen.

Met de inkomsten uit de exploitatie van het restaurant onderhouden en beheren ze het landschap, het fort en de monumentale vuurtoren. Bewuste en duurzame keuzes zijn gemaakt in het opwekken van energie. afvalwater en warmte. ‘Heat the people not the place’ is een oud principe waarbij niet gehele ruimtes worden verwarmd, maar alleen daar waar mensen verblijven. Zo zijn in het restaurant slechts delen onder de tafels verwarmd. De stoelen zijn bedekt met schapenvellen en in de haarden wordt hout van het eiland gestookt.

Welke impact heeft Triodos Bank op uw project?

Triodos Bank heeft bijgedragen aan het behoud van een uniek eiland dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed). Daarnaast heeft de financiering gezorgd voor de openstelling van dit bijzondere eiland, waar mensen elkaar ontmoeten en tegelijkertijd kunnen genieten van een stuk ruige natuur met loslopende dieren en zeldzame flora, vlak bij de stad.

Welke impact heeft uw project de sector?

Vuurtoreneiland is een inspiratiebron voor andere herbestemmingsprojecten. De combinatie van de diverse en uiteenlopende aspecten van duurzaamheid, met een kleinschalige biologische horecafaciliteit maakt dit project zeer bijzonder en een aantrekkelijk voorbeeld voor de sector.

Welke impact heeft uw project op de samenleving?

Inwoners van Amsterdam, maar ook van ver daarbuiten, komen het eiland bezoeken om even weg te zijn uit de dagelijkse hectiek en de natuur te beleven. Het kleinschalige van het eiland draagt in hoge mate bij aan de ontspanning die zij zoeken. Daarnaast is het van groot belang dat door de komst van een commerciële partij de natuur- en cultuurhistorische waarde van het eiland voor de toekomst blijft gewaarborgd.

Op welke manier deelt u dezelfde visie met Triodos Bank?

Triodos Bank financiert duurzame projecten waarbij mens, milieu en maatschappij centraal staan. Een multidisciplinaire visie die ook het vuurtoreneiland uitdraagt. Na drie succesvolle seizoenen heeft Vuurtoreneiland bewezen hoe je als ondernemer commerciële activiteiten in een kwetsbare omgeving duurzaam met elkaar kan verbinden.