2018 Biologische landbouw en natuurontwikkeling

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Ik ben in 1987 op ons familiebedrijf in Devon begonnen met de verkoop van biologische groentepakketten onder de naam Riverford Organic Farmers. We zijn de afgelopen 30 jaar uitgegroeid van één man met een kruiwagen tot de grootste biologische groentebezorger in het Verenigd Koninkrijk, die wekelijks bij 50.000 huishoudens een groentebox bezorgt. Maar ondanks onze indrukwekkende groei, worden we niet gedreven door het streven om winst te maken. Ik ben het bedrijf begonnen om iets nuttigs voor de wereld te produceren. De overstap naar werknemerseigendom werd gedreven door onze toenemende frustratie over de heersende, cynische maar ongefundeerde veronderstelling dat inspelen op hebzucht de enige manier is om mensen te motiveren en ons werkende leven te organiseren. We kunnen zoveel meer geven, meer leveren en groeien als mensen en organisaties als we de moed vinden om elkaar te vertrouwen en in elkaar te geloven. Ik wil Riverford uitbouwen door onze menselijke capaciteiten te ontwikkelen, door mensen in staat te stellen te groeien, zich te ontplooien en het beste uit zichzelf te halen.

Op welke manier is uw aanpak innovatief?

Het meest innovatieve aan ons project is dat we hard werken en technische vaardigheden combineren met hoop.... hoop op een betere, vriendelijkere wereld; het soort wereld waarin zo velen van ons willen leven, maar die als onhaalbaar, naïef of hopeloos idealistisch wordt bestempeld. Wij zullen het tegendeel bewijzen en anderen zullen ons voorbeeld volgen.

Welke impact heeft Triodos Bank op uw bedrijf?

We hebben een lange relatie met de bank. Triodos Bank toont al twintig jaar verbeeldingskracht, vertrouwen en betrokkenheid; kwaliteiten die meestal niet met bankieren worden geassocieerd, en al helemaal niet sinds 2008. De tarieven van de bank zijn concurrerend en we hebben eerlijke en open gesprekken met ze kunnen voeren. Ze hebben zich desgewenst flexibeler opgesteld en meer met ons meegedacht dan andere banken waarmee we hebben samengewerkt.

Welke impact heeft uw bedrijf op de sector?

We hebben met de hulp van Triodos Bank een leverancierscoöperatie opgericht en zo een manier van zakendoen geïntroduceerd die duurzame handelsrelaties veel meer waardeert en bevordert dan in onze sector gebruikelijk was. Triodos Bank heeft ons geholpen bij de aankoop van land in de regio en de omschakeling ervan naar biologische landbouw.

Welke impact heeft uw bedrijf op de samenleving?

Wij hebben 600 mensen in dienst en dragen bij aan het voortbestaan van vele kleine en middelgrote familiebedrijven. Wij laten zien dat je succesvol zaken kunt doen zonder concessies te doen aan je waarden.

Op welke manier deelt Triodos Bank uw visie?

We hebben een duurzame, intermenselijke relatie met Triodos Bank die verder gaat dan geld. We delen namelijk dezelfde visie: een betere wereld tot stand brengen door op een betere manier zaken te doen.