2019 Onderwijs

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Het dorp Strontian met ongeveer 400 volwassenen en kinderen ligt aan de noordkant van Loch Sunart, zo'n 35 kilometer ten westen van Fort William op het schiereiland Ardnamurchan in Schotland. Overdag is het te bereiken met de Corran Ferry, maar ‘s avonds of bij zwaar weer is het 77 kilometer rijden naar Fort William.

Nadat de ouders hun zorgen over onze bestaande basisschool hadden geuit, heeft de Highland Council in 2012 geoordeeld dat zowel het onderwijs als de staat van het gebouw ontoereikend was. Vervolgens is er een wettelijke raadpleging gehouden over drie mogelijke oplossingen om de staat van de school te verbeteren; de oplossing die de voorkeur van de Council had (modulaire eenheden op een nieuwe locatie) werd sterk van de hand gewezen door de ouders. Wij waren van mening dat er een hoogwaardige, permanente oplossing nodig was om de kinderen de beste voorzieningen te bieden. Anders zou het moeilijk zijn om jonge gezinnen te behouden en aan te trekken.

Wat was er zo innovatief aan de aanpak?

De ouders stelden in samenwerking met de Highlands Small Communities Housing Trust (HSCHT) voor om in plaats daarvan een nieuwe school te ontwerpen, financieren en bouwen en deze aan de Council te verhuren, als gemeenschapsalternatief voor het bekendere en controversiëlere Private Finance Initiative (PFI). De Highland Council stemde er evenals de bredere gemeenschap mee in om deze aanpak te ondersteunen en er werd een Community Benefit Society, Strontian Community School Building Ltd (SCSB), opgericht om het project verder te ontwikkelen.

Een belangrijk element van het ontwerp van de school was dat het moet kunnen worden omgezet voor een ander gebruiksdoel: de voorwaarde van de Highland Council om het project te ondersteunen was dat de huur van SCSB na tien jaar zou eindigen. De reden was dat de aangrenzende middelbare school, die onder een PFI-regeling is gebouwd, op dat moment eigendom van de Council zou worden en zij de mogelijkheid open wilden houden om de basisschool dan naar het gebouw van de middelbare school te verplaatsen.

Het innovatieve ontwerp van de school was dan ook gebaseerd op de oppervlakte van vier wooneenheden: zo kan het gebouw, als het niet langer nodig is als school, worden omgebouwd tot betaalbare huisvesting, die hard nodig is in het gebied.

Welke impact heeft Triodos Bank op uw bedrijf?

Het feit dat Triodos in een vroege fase van het project steun aanbood was essentieel: we hebben onze relatiebeheerder in het dorp ontmoet en hij zei: “wij vinden jullie project geweldig”. Kort daarna bood hij ons een lening aan. Triodos heeft dus naast de lokale bevolking een rol gespeeld om de toekomst van de basisschool van Strontian veilig te stellen, zodat kinderen in ons gebied in hun lokale gemeenschap een plek hebben waar ze kunnen leren, spelen en opgroeien.

De financiering voor het project van £ 930.000 is afkomstig uit een commerciële lening van Triodos, een betaling voor de werkzaamheden van de huurder van de Highland Council, een aandelenaanbod van de gemeenschap van meer dan £ 155.000 en een subsidie van £ 80.000 van de Scottish Land Fund en Foundation Scotland. De lokale gemeenschap heeft bovendien £ 34.000 opgehaald met financiering uit de waterregeling die in handen is van de gemeenschap en lokale donaties.

Welke impact heeft uw organisatie op de sector?

We geloven graag dat wij de weg hebben vrijgemaakt voor meer gemeenschapsscholen en andere openbare infrastructuur in Schotland. Bij de Education Buildings Scotland Awards in 2019 hebben we gewonnen in de categorie “Innovation in Delivering Value” (“innovatie bij het leveren van waarde”). Het model kan worden toegepast op verschillende andere situaties en de innovatie van het maken van ontwerpen die omgebouwd kunnen worden voor andere gebruikstoepassingen levert flexibiliteit op.

Welke invloed heeft uw organisatie op de gemeenschap?

De gemeenschap is erg trots op de school! Na de eerdere bouw van een waterregeling die in handen is van de gemeenschap heeft dit gezorgd voor meer zelfvertrouwen en vermogen en er zitten nog meer projecten in de pijplijn. Het eindresultaat overtreft onze verwachtingen en is een aanwinst voor onze gemeenschap door het behouden en aantrekken van jonge gezinnen. Het was een grote uitdaging voor onze gemeenschap, niet in de laatste plaats omdat dit voor de eerste keer werd gedaan. Hopelijk maken de lessen die we hebben getrokken uit onze ervaring het voor andere gemeenschappen gemakkelijker om zelf vergelijkbare projecten uit te voeren.

Op welke manier deelt Triodos Bank uw visie?

Het is fijn om samen te werken met een bank die afgelegen gemeenschappen in Schotland begrijpt, waar mensen te maken hebben met grote uitdagingen. Het was ingewikkeld om de financiering van verschillende partijen bij elkaar te krijgen en het was dus belangrijk om een partner te hebben die dit begrijpt. Het was prettig om samen te kunnen werken met een ethische bank die past bij onze waarden als Community Benefit Society.