2016 Kunst en cultuur

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Een groot deel van het gebouw waarin de bioscoop zich bevindt, werd gebruikt voor opslag, als kantoorruimte en voor diverse kleinschalige workshops, maar leverde (nagenoeg) niets op voor onze charitatieve instelling. We moesten deze moeilijke ruimte op alternatieve manieren gaan gebruiken om niet alleen de toekomst van het Curzon op de lange termijn zeker te stellen, maar ook om het ingedutte centrum van Clevedon te verrijken door een bredere ervaring voor de gemeenschap te bieden in plaats van alleen een kleine bioscoop met maar één zaaltje.

Wat was de innovatie waarmee dit probleem wordt aangepakt?

Dankzij een aanzienlijke investering door een prominente kredietverstrekker werd het mogelijk om in het Curzon een breed assortiment voedsel en dranken te gaan verkopen. Dit bood de strategische gelegenheid om een gecombineerde vrijetijds-/uitgaanservaring samen en op geheel nieuwe wijze in de markt te zetten. We konden nu goede films en kunstzinnig entertainment én een uitstekend cateringconcept aanbieden op een unieke locatie (‘Teatro Lounge’). De stad heeft nu niet alleen een bioscoop en café, maar beschikt ook over gemeenschappelijke ruimtes waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, kunnen netwerken, workshops, tentoonstellingen en muziekvoorstellingen kunnen houden en met elkaar in contact kunnen komen.

Welke impact had Triodos Bank op het bedrijf?

Met de hulp van Triodos Bank zien we de toekomst nu vol vertrouwen tegemoet. Sinds de opening van de Teatro Lounge hebben we de vrijheid om programma-ideeën te vernieuwen en te ontwikkelen zonder de constante druk om de toegangsprijzen te verhogen, wat door de mensen in de stad zeer op prijs gesteld wordt.

Welke impact heeft het bedrijf gehad op de sector waarin het actief is?

We hebben het geluk dat we als onafhankelijke bioscoop met maar één zaaltje kunnen overleven in deze tijd. Veel oudere bioscopen zijn uitgekocht door grotere bedrijven en hebben niet de vrijheid om films of evenementen voor de gemeenschap te programmeren die ze zelf zouden willen. Het Curzon is een zeldzaam voorbeeld van een bioscoop die nog een primaire vrijetijdsbesteding voor de bewoners van de stad biedt, net als in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Welke impact had het bedrijf op de gemeenschap?

Het Curzon is een geliefde locatie en de bewoners van Clevedon zijn trots op het unieke erfgoed en opgetogen dat het zo goed gaat met de zaken. Niet alleen worden we op straat aangesproken en gefeliciteerd met de verbetering van de bioscoop, we krijgen ook prachtige recensies.

Naast ons reguliere filmprogramma verzorgen we ook voorstellingen in zorginstellingen, we werken met leerlingen van een plaatselijke school aan een jaarlijkse filmwedstrijd voor jeugd onder de 18 in North Somerset, we organiseren rondleidingen door de bioscoop, we organiseren speciale evenementen met stomme films, de Christie Organ Experience, workshops computerprogrammeren, en workshops animatie en knutselen voor kinderen.

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

We zijn van mening dat Triodos Bank echt begrijpt welke waarde cultuur voor een gemeenschap heeft. Hoewel deze waarde niet tastbaar is, wordt het steeds weer duidelijk als iemand ons personeel en de vrijwilligers bedankt voor een heerlijk avondje uit.