Betalen, sparen, beleggen, een ondernemerskrediet of een hypotheek. Steeds meer mensen en organisaties regelen hun bankzaken bij Triodos Bank, een van de meest duurzame banken ter wereld. Eind 2018 waren alleen al in Nederland 349.000 klanten onderdeel van de Triodos-beweging. Het aantal betaal- en spaarrekeningen steeg van 415.231 naar 459.383. Klanten waarderen ons volgens de Consumentenbond met een 9.

Internationaal nam het aantal klanten toe met 5% tot een totaal van 715.000 klanten. Zij zijn er, net als wij, van overtuigd dat geld veranderkracht heeft. Dat we een keuze hebben. Dat we samen gewoontes kunnen doorbreken. Niet morgen, maar vandaag nog. In het belang van de aarde, toekomstige generaties en van onszelf.

Dat is goed nieuws. Een andere kijk op onze welvaart en economie is namelijk hard nodig, als we echt de juiste keuzes willen maken. Niet het maximaliseren van de economische groei op korte termijn, maar een beheerste ontwikkeling, rekening houdend met het ecologische plafond en het sociale fundament, zou leidend moeten zijn bij ons doen en laten.

Tegengif

Tijd voor echte keuzes vormt dan ook het logische thema van onze nieuwe campagne die eind 2018 startte. Met ‘tegengifjes’ – punchy korte filmpjes – die je laten nadenken over het doorbreken van gewoontes. Een hele nieuwe vorm van campagne voeren, maar altijd consistent in de boodschap: met jouw geld kun je de wereld veranderen.

Vlees eten is zo’n gewoonte. We weten allemaal dat minder vlees eten beter is voor dier en klimaat. Maar het patroon is oh zo lastig te doorbreken. Veel mensen weten bovendien niet hoe. Daarom hebben we tijdens de Nationale Week Zonder Vlees een pop-up store op Utrecht CS gesteund. Daar meldden zich honderden reizigers met vragen over (minder) vlees eten.

Boter bij de vis

Ook over andere thema’s zochten we in 2018 actief het debat. Zo wilden we al heel lang dat het verduurzamen van particuliere woningen voor iedereen haalbaar wordt. In de onderhandelingen voor een Nederlands Klimaatakkoord hebben we daar hard voor gestreden. Met succes; de gebouwgebonden financiering, een duurzaamheidslening gekoppeld aan de woning in plaats van aan de eigenaar, komt er. Daarmee wordt een langgekoesterde wens werkelijkheid.

Ook de financiële sector zelf zal scherpe keuzes moeten maken. Banken hebben, mede onder druk van Triodos, via het Klimaatakkoord beloofd de CO2-uitstoot op hun balansen te verminderen. Dat is positief. Nu boter bij de vis. Concreet door versneld schadelijke miljardeninvesteringen in bijvoorbeeld de bio-en fossiele industrie af te stoten. De tijd van vrijblijvende plannetjes is voorbij.

Poortwachtersrol: geen concessies

Zoals de gehele financiële sector heeft ook Triodos Bank te maken met de uitdaging van toenemende wet- en regelgeving. We zien dat criminelen steeds slimmer worden, en dus leggen wij en de toezichthouder de lat steeds hoger. De aanwijzing van DNB om ons proces rondom klantenonderzoek en transactiemonitoring verder te versterken, is helder. Onze poortwachtersrol is van maatschappelijk belang, en hieraan doen wij geen concessies. Wij zullen voldoen aan de strengere vereisten binnen de tijdslijnen die wij met DNB hebben gedeeld.

Werken aan een betere wereld

Ondanks de rente-uitdagingen en de toenemende kosten voor het zijn van een veilige en digitale bank, groeit niet alleen ons merk en ons klantenbestand, maar ook onze balans al jarenlang gestaag. Het totale saldo op de Nederlandse betaal- en spaarrekeningen steeg met € 477 miljoen tot ruim € 4 miljard.

We slagen goed in onze missie om dit geld van spaarders te verbinden aan de dromen van ondernemers. Stuk voor stuk sociale innovatieve ondernemers die in het hart van onze purpose staan. Zoals De Weerde, een begeleid wonen initiatief voor mensen met psychiatrische problematiek. Of Betuwewind, een lokale energiecoöperatie die de participatie van burgers centraal zet in haar missie. Op Mijn Geld Gaat Goed en in onze app kun je altijd en overal zien welke door Triodos Bank gefinancierde ondernemers werken aan een betere wereld.

De totale groei van de leningenportefeuille bedroeg 432 miljoen euro (+20%), inclusief een groei van de particuliere hypothekenportefeuille met 297 miljoen euro (+40%). Wij willen iedereen stimuleren zuinig met energie om te gaan. Daarom hebben we de rentetarieven van onze hypotheek gekoppeld aan het energielabel van je woning. Hoe groener het label, hoe lager de rente die je betaalt. Daarmee waren we de eerste in Nederland.

Ook zien we dat steeds meer mensen bewust kiezen voor beleggen via Triodos, om zo vermogen op te bouwen op basis van strenge criteria. Het ene beleggingsfonds is het andere namelijk niet. Triodos belegt alléén in organisaties die aantoonbaar bijdragen aan een eerlijke, groene en sociale samenleving. Beleggen met een Schoon Geweten noemen we dit.

Wat je doet, en wat je níet doet

Impact maken gaat niet alleen over de grote van je bankbalans. Het gaat erom wat je ermee doet. En wat je er níet mee doet. Triodos Bank is de status van nichespelers al lang ontgroeid.

Stabiel, solvabel, liquide, maar geen bonussen. Een bank met hart én hoofd. De optelsom van gevoel en ratio die Triodos Bank Triodos Bank maakt. Het is het rotsvast geloof dat idealen en rendement hand in hand kunnen gaan.

Matthijs Bierman

Managing Director
Triodos Bank Nederland

Kerncijfers

in duizenden euro’s

2018

2017

1

Bovenstaande bedragen zijn vóór eliminatie van onderlinge transacties tussen Triodos-maatschappijen.

Toevertrouwde middelen

4.031.752

3.555.712

Aantal rekeningen

459.383

415.231

 

 

 

Kredieten

2.718.727

2.602.057

Aantal

32.850

31.853

 

 

 

Balanstotaal1

4.651.097

4.111.371

Fondsen in beheer

631.280

697.919

 

 

 

Totaal in beheer gegeven vermogen

5.282.377

4.809.290

 

 

 

Totaal baten

87.094

81.670

Bedrijfslasten

–61.822

–57.378

Waardeveranderingen van vorderingen

1.840

3.147

 

 

 

Bedrijfsresultaat voor belastingen

27.112

27.439

Belastingen bedrijfsresultaat

–6.370

–6.513

Nettowinst

20.742

20.926

 

 

 

Aantal medewerkers ultimo

244

233